Käsityörintamalla on muuten hiljaista, mutta väripadat ovat porisseet jo muutamaan otteeseen. Tältä näyttää minun värjäyspisteeni. Itselle ei ole tarkoituksenmukaista saada aikaiseksi suuria määriä lankaa vaan haluan kokeilla erilaisia kasveja ja tehdä erilaisia kokeiluja. Vanha sähkölevy on oiva väline ainakin minulle värjäykseen. Punainen kattila pelastettiin poikaystävän isovanhempien piharakennuksesta ja musta kattila löytyi oman mamman kätköistä. 

 Tänä kesänä värjäykset alkoi verihelttaseitikeillä. Niitä oli viime syksyn jäljiltä isot kasat äipän pakastimessa ja ne piti äkkiä käyttää pois, jotta pakastin saatiin pestyä. Kaikissa värjäyksissä olen edelleen käyttänyt Novitan valkoista Nallea, jota siskoni ansiokkaasti viime kesänä hamstrasi. Nämä langat on esipuretettu alunalla.

Seuraavaksi padassa porisi lupiinin lehtiä ja varsia sekä niittysuolaheinää. Niittysuolaheinää ei tainnut olla tarpeeksi ja väri jäi aika valjuksi ja lisäsin siihen raparperinlehtiä kaveriksi. Näissä kummassakin kasvissa on oksaalihappoa, joka on itsessään puretusainetta. Lupiinin joukkoon lisäsin värjäyksen loppuvaiheessa hieman kuparisulfaatti saadakseni vihertävää lankaa. Vasemmalla siis lupiinilla värjättyä nallea ja oikealla niittysuolaheinä+raparperi.

En ole aikaisimpina kesinä kokeillut jäkälillä värjäystä, joten nyt oli aika kokeilla sekin. Onneksi sopivasti sattui sateinen päivä, jolloin jäkälän keräys onnistuu parhaiten. Lähimetsästä löytyi kiviä, jossa oli runsaasti kalliokarvetta ja islannin jäkälää. Kasvivärjäyskirjan mukaan keittovärjäyksellä kalliokarveesta pitäisi tulla ruosteen ruskeaa ja islannin jäkälästä ruskeita ja keltaisia sävyjä. Kalliokarve antoikin aika liki ruosteen rusehtavaa, mutta minulla islannin jäkälä tuotti haaleaa keltavihreää. Kuvassa värisävyt ei taida olla ihan kohdillaan.

 

Tänä kesänä värjäysinspiraatiokin on ollut kadoksissa. Jotenkin aikainen töiden alkaminen on vienyt kaiken puhdin minusta. Mutta toivottavasti innostus tässä pikku hiljaa heräilee. Alkaa olla jo vaikeaa keksiä uusia kasveja mitä kokeilla. Mutta onneksi on muutamia suosikkeja, joita täytyy tänäkin kesänä taas värjäillä. Nyt odotellaan, että lupiinit alkaa kukkia ja tuomiin tulisi marjoja. Syksymmällä pitäisi muistaa kielon lehtiä kokeilla, se jotenkin unohtui viime syksynä. Olisiko teillä jotain ideoita, mitä kasveja voisi/kannattaisi tänä kesänä väripataan laittaa?