IMG_6408.jpg

Tänäkin vuonna joululahjat tuli ostettua kaupasta, en edes haaveillut paketoivani mitään itse tehtyä pakettiin. Jotain itsetehtyä kuitenkin sujahti joulumuistamisten joukkoon. Olen kauan halunnut kokeilla erilaisten joulumakeisten tekemistä ja tänä vuonna lopultakin päätin kokeilla. 

IMG_6420.jpg

Joulun Leivotaan -lehdestä tein Wienernougat-suklaita. Joulumakeiset pakkasin kirpparilta 20 sentillä löytämiini kurkkupurkkeihin. Wienernougat-suklaat menivät ukin joulua piristämään. Ohje oli helppo ja nopea tehdä. Hieman maku alkuperäisestä tuotteesta poikkesi, mutta kaikkien maistajien mielestä maku oli jopa ehkä hieman parempi kuin "oikeassa" Wienernougatissa. Nämä eivät ole ihan niin rasvaisia, kun kaupan suklaat. Suosittelen kokeilemaan.

Wienernougat
130g paahdettuja mantelilastuja
200g nougat suklaata
100g maitosuklaata
50g tummaa suklaata

Paahda mantelilastut. Sulata suklaat ja lisää paahdetut mantelilastut suklaiden joukkoon. Kaada seos öljyttyyn vuokaan. Anna jähmettyä kylmässä. Leikkaa halutun kokoisiksi paloiksi.

IMG_6422.jpg

Toinen kokeilulistalla ollut makeinen oli fudge. Ostin jopa sokerilämpömittarin fudgen keittämistä varten, mutta lopulta mittari jäi laatikkoon ja keittäminen onnistui ilman lämpömittariakin. Ohjetta googlettin ja päädyin kokeilemaan Sound of waves-blogin pehmeä pähkinäsuklaa fudgen ohjetta. Ohje oli selkeä ja fudge onnistui ihan ok. Tosin ehkä tämä ei ollut ihan omaan makuuni, muuta ainakin yksi saaja oli fudgesta tykännyt. Nämä menivät pojun kummeille. En kaikessa tohinassa ehtinyt näistä ottamaan kuvaa laisinkaan.

IMG_6535.jpg

Joululahjaideoita Pinterestissä selatessani eksyin Tastes better from skratch-blogiin ja törmäsin ihanan kuuloiseen Homemade caramels-ohjeeseen. Aika meinasi loppua ennen joulua ja karamellin keittäminen jäi joulun pyhiin. Päätin kokeilla ensin puolikkaalla ohjeella, vaikka kaupasta kaksi purkkia kondensoitua maitoa ostinkin. Alla on tosiaan koko satsin ohje. Lisäksi käytin ihan tavallista vaaleaa siirappia. Kaiken säätämisen jälkeen myös unohdin lisätä vanilian, mutta siitä huolimatta karamellit olivat syntisen hyviä, maistuivat ihan niiltä Rollo-toffeilta. NAM! Käärin valmiit makeiset leivinpaperiin ja suloiset karkit olivat valmiita. Osan vein serkusten joulutapaamiseen ja osan söin itse. 

IMG_6538.jpg

Homemade caramels
1 cup of butter
4 cups sugar
2 cups light caro suryp
2 cans evaporated milk
1 tsp vanilla

Sekoita voi, sokeri ja siirappi paksupohjaisessa kattilassa ja keitä kunnes sokeri sulaa. Lisää kondensoitu maito erissä, jotta kiehuminen ei lakkaa. Keitä kunnes seos saavuttaa "kiinteän pallon vaiheen" eli kun seosta tiputtaa lusikalla jääkylmään veteen, muodostuu pallo, jota pystyy muotoilemaan. Lisää vanilia ja kaada seos öljyttyyn vuokaan. Anna jämettyä ja leikkaa karamellit. Halutessasi voit kääriä karkit esim. leivinpaperiin.

Ohjeessa povailtiin keittoajaksi lähemmäs tuntia, mutta en tiedä vaikuttiko puolitettu annos keittoaikaan niin voimakkaasti, mutta itsellä toffeen keittoaika jäi n. 15-20 minuuttiin. Valmistui siis yllättävän nopeasti.