Meidän tontti asettaa erinäisiä haasteita itse talon suunnittelulle. Tontti on n. 1000 neliötä ei siis suuren suuri, mutta ei nyt ihan pienimmästäkään päästä. Tontti on metsäinen rinnetontti, joka kahdelta sivulta rajautuu metsään tai viherkaistaleeseen. Tontin yläosa on hieman tasaisempi, joten luonnollisesti talo sijoittuu tontin ylälaitaan. Tontti on myös pitkulaisen mallinen eikä yksikerroksinen talo mahdu tontille kuin pitkissäissuunnassa.

Alkuun meillä oli ajatuksissa jopa 1,5 kerroksinen talo, mutta pikku hiljaa lämpenimme enemmän yksikerroksiseen taloon. Halusimme taloomme kolme makuuhuonetta ja työhuone/vierashuoneen. Lisäksi toiveena oli, erillinen tai ainakin osittain erillinen keittiö, koska VIHAAN avokeittiöitä, enkä halua sohvalla löhötessäni katsoa tiskipöydällä olevaa tiskivuorta. Ja kyllä, tiskikoneesta huolimatta, meillä on aina tiskivuori tiskipöydällä. Olohuoneen pitää olla riittävän tilava ja mies halusi isot ikkunat. Kodinhoitohuone, erillinen wc ja tietenkin sauna ja pesutilat. Siis ihan iisipiisi homma.

Selasimme valehtelematta satoja talotehtaiden valmiita pohjapiirrustuksia ja emme löytäneet ainuttakaan vastaamaan meidän toiveita. En halua, että makuuhuoneet sijaitsevat toisessa päässä taloa ja muut toiminnot toisessa päässä taloa ja lähes kaikissa näkemissämme pohjapiirrustuksissa oli avokeittiö. 

talonpohja.jpg

Asuntomessujen Design-talon pohjapiirrustus täältä

Asuntomessuilla oli Design-talo, joka oli aika lähellä omia toiveitamme ja siitä mies alkoi piirtää meidän unelmien taloa. Kauheasti ei ole alkuperäisestä pohjasta enää jäljellä, mutta nyt on meidän toiveet aika pitkälti täytetty. Miehen tekemän piirroksen perusteella kilpailutettiin talovalmistajat ja osa tehtaista jo piirrättikin meidän talon arkitehdillä ja nyt kun sopimus Kannustalojen kanssa on kirjoitettu, niin arkitehti on piirtänyt meidän taloa "puhtaaksi", jos niin nyt voi sanoa. Pohjapiirrustusta on hiottu ja muokkailtu ja uskallan jo sanoa, että ollaan aika lähellä, että arkitehti alkaa tekemään lupakuvia ja projekti pyörähtää taas vähän eteenpäin.

N%C3%A4ytt%C3%B6kuva%202015-1-13%20kello

Meidän tämän hetkinen pohjapiirrustus

Nyt joku huomauttaa, että onhan teillä avokeittiö. Tuo on kompromissi, joka tehtiin, että saatiin huoneet muuten järkevästi sijoitettua. Tuohon keskelle tosiaan tulee korkea seinämä olohuoneen ja keittiön väliin. Seinämään tulee kylmäkoneet ja laskutilaa. Seinämä peittää näköyhteyden tiskipöydän ja sohvan välille. Muuten tosiaan keittiä, ruokailutila ja olohuone ovat yhtä avonaista tilaa. Keittiön suhteen tärkein vaatimukseni oli saada työskentelytila ikkunan eteen. Nyt saan samalla katsoa maisemia ja valvoa lasten leikkejä, kun leivon tai teen ruokaa. Ihanaa! Ja toinen ehdoton juttu oli lasiset pariovet, jotka sain lopulta tuplana.

Miltä näyttää? Tykkäättekö vai onko ehdottomia nounou-juttuja?