Helmikuun alussa osallistuin äitini kanssa kansalaisopiston järjestämälle saippukurssille. Vietimme viikonlopun niin sanottua "äiti-tytär-laatuaikaa". Minä pääsin rauhassa tekemään ja nauttimaan käsillä tekemisestä ja viettämään aikaa äitini kanssa. Kurssilla valmistettiin opettajan johdolla kuusi erilaista kasvipohjaista saippuaa. 

Saippuan valmistus oli pikkutarkkaa puuhaa ja vaa`at kävivät kuumina, kun mittailimme vettä, lipeää ja rasvoja. Valmista kuitenkin tuli ja kotiin viemisenä oli iso kasa saippuoita, jotka ovat saaneet rauhassa kypsyä ja kohta ne saa ottaa käyttöön. Tässä ensin muutama tilannekuva itse valmistusprosessista.

IMG_0058-normal.jpg

IMG_0064-normal.jpg

Valmistimme kurssin aikana tosiaan kuusi erilaista saippuaa. Yksi saippua oli neljän ryhmän yhteistyön tulos, loput viisi teimme pienryhmissä. Tässä näitä tekemiämme saippuoita.

IMG_3812-normal.jpg

IMG_3811-normal.jpg

Etualalla oleva pyöreä saippua on kamomilla saippua, jossa on kookosrasvaa ja rypsiöljyä. Saippua on erittäin hellävarainen, pehmeä saippua, jonka vaahtoavuus on heikko. Saippua sopii esimerkiksi suihkusaippuaksi. Alla oleva raidallinen saippua on raidallinen oliivisaippua, jossa on kookosrasvaa, oliiviöljyä ja risiiniöljyä. Yhdessä kerroksessa on tyrnirouhetta, yhdessä kurkumaa (tuo oranssi kerros) ja yhdessä unikonsiemeniä. Saippuan ominaisuuksista sen verran, että saippuan vaahtoavuus on korkea, saippua on kova, hellävaraisuus on heikko. Saippuan joukkoon on lisätty silkkikankaan pala, joka tuo saippuaan silkkisyyttä. Ja tuo päällimmäisenä oleva saippua on Kastillian saippua, jossa on oliiviöljyä ja mustikkarouhetta. Saippua on hellävarainen, saippua on melko kova ja vaahtoavuus on heikko. 

IMG_3808-normal.jpg

IMG_3807-normal.jpg

Seuraavaksi lautaselta löytyy mantelisaippuaa, joka on tuo pyöreä saippua. Etualalla on kalastajansaippua, jossa on tilliä. Ja kolmantena on hunajasaippua. Mantelisaippuassa on kookosrasvaa, rypsiöljyä ja oliiviöljyä. Lisäksi massan joukossa on mantelijauhetta, joka tekee saippuasta hieman kuorivan. Kalastajan saippuassa on kookosrasvaa, anisoliiviöljyä, kylmää anisteetä, rouhittua anista ja kuivattua tilliä. Saippua ei niinkään poista kalan tuoksua käsistä vaan peittää ihmisen ominaisen tuoksun, joten eläimet eivät haista sitä. Hunajasaippua on mieto ja kuoriva. Siinä on kookosrasvaa, kaakaovoita, mehiläisvahaa, rypsiöljyä, maapähkinäöljyä, oliiviöljyä ja risiiniöljyä. 

IMG_3805-normal.jpg

IMG_3804-normal.jpg

IMG_3802-normal.jpg

Viimeisessä kuvassa näkyy vielä toinen versio hunajasaippuasta ja kalastajan saippuasta. Kolmantena on keittiösaippua, jossa on kookosrasvaa, oliiviöljyä sekä rypsiöljyä. Saippuamassan joukossa oleva kahvijauhe tekee saippuasta hieman kuorivaa ja tämän tosiaan pitäisi viedä niitä hajuja käsistä.

Kurssiviikonloppu oli antoisa ja paljon uusia ideoita tuli. Oli myös kiva oppia jotain uutta. Nyt pitäisi pikku hiljaa kaivaa saippuat kaapista koekäyttöön. Pitäisi myös kehitellä erilaisia paketointitapoja saippuoille niin näitä voisi viedä lahjaksi kylässä käydessä.